Stress: een gewoonte die we kunnen doorbreken

stress

In onze gehaaste samenleving staat menigeen onder druk om optimale prestaties te leveren in zo kort mogelijke tijd. Dat kan een hele tijd goed gaan zolang er nog voldoende ruimte is voor ontspanning. De boog kan echter niet altijd gespannen zijn. Wie té fanatiek zijn ambities najaagt, kan zijn doel voorbij schieten en krijgt stress als voortdurende metgezel.

Naast een hoge werkbelasting kan ook een gebrek aan uitdaging u stress bezorgen. We volgen dan onze passie niet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een baan aanhoudt die niet bij u past.
Als u toestaat dat anderen teveel uw leven bepalen, verliest u veel energie en blijft u zich onbevredigd voelen omdat u niet uzelf kunt zijn.

Daarnaast zijn er allerlei omstandigheden die spanning kunnen veroorzaken. Zo is het niet gemakkelijk om in een scheiding verwikkeld te zijn of onverwacht een baan kwijt te raken. Maar ook positieve gebeurtenissen zoals een huwelijk of verhuizing kunnen uw leven tijdelijk op zijn kop zetten.

Stress als verslaving

Komt stress veelvuldig op uw pad en neemt u te weinig ontspanning om dit te neutraliseren, dan treden er bepaalde lichamelijke veranderingen op de voorgrond. De bijnieren gaan adrenaline en noradrenaline produceren die de hartslag doen stijgen en de ademhaling verdiepen. U voelt zich dan gejaagd en onrustig. Dit werkt als een vicieuze cirkel. Door de gevoelens van onrust bent u geneigd nóg meer te haasten of prikkelende sensaties na te jagen. Het kan zelfs een verslavende gewoonte worden om de spanning steeds weer op te zoeken. Terwijl bewust ontspannen, bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren, in de natuur te wandelen of yoga te beoefenen juist steeds belangrijker wordt. Door bijtijds in te grijpen kunt u dit proces van toenemende stress omkeren en acupunctuur kan u hierbij behulpzaam zijn. Met acupunctuur is het gemakkelijker terug te keren tot een ontspannen gevoel in uw lichaam. Vanuit deze ontspanning is het eenvoudiger de oorzaken van de stress op te lossen.

Uitputting

Als er niets verandert aan de stressvolle situatie, dan worden de risico’s ernstiger. Uw lichaam raakt nu langzaam uitgeput waardoor fysieke klachten en ziektes op de loer liggen. De cortisolspiegel in het bloed stijgt, het immuunsysteem wordt onderdrukt, er komt te veel glucose in het bloed. U wordt vatbaar voor welvaartsziekten, ontstekingen en burnout: de geestelijke veerkracht vermindert.

Terug naar evenwicht

Door middel van acupunctuur kunnen we organen zoals bijvoorbeeld longen, nieren, lever en maag in balans brengen door deze te stimuleren wanneer zij te weinig energie hebben of af te remmen wanneer zij overaktief zijn. Simpel gezegd: het evenwicht herstellen tussen de sympathische en de parasympathische werking van ons zenuwstelsel die (sympathisch) de organen stimuleert of deze (parasympathisch) in een rust- en herstelstand brengt.

In mijn praktijk wil ik u als uniek mens helpen om u weer prettig te voelen in uw lichaam. Om uw lichaam weer optimaal te laten functioneren en af te rekenen met stress. Zodat u weer volop kunt genieten van ontspanning.