Stoppen met roken betekent een reusachtige stap vooruit in uw gezondheid

ontspannen zonder sigaret

Verstokte rokers denken vaak dat ze het beste kunnen ontspannen met een sigaret in de hand maar dit is een misvatting en gebaseerd op een gewoonte die veranderd kan worden.

Nieuwe inzichten en onderzoek
Recent onderzoek wijst uit dat de longen van ex-rokers veel sneller en beter herstellen dan ooit voor mogelijk was gehouden. Het onderzoek is in januari 2020 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Britse wetenschappers hebben ontdekt dat al vrij snel na het stoppen met roken een groot aantal door tabak beschadigde longcellen vervangen werden door gezonde exemplaren. Na enige tijd bleek 40 procent van alle longcellen van ex-rokers gezond te zijn. Dat aandeel is vier keer zo groot als bij de mensen die roken.

Nooit te laat om te stoppen
Het is dus nooit te laat om te stoppen, omdat dit spectaculaire herstel ook gemeten werd bij mensen die jarenlang gerookt hadden. En dat betekent ook voor hen een enorme gezondheidswinst en een veel kleinere kans op allerlei ziektes die samenhangen met roken.

Zie ook ons artikel op deze website: Hoe werkt acupunctuur bij stoppen met roken?

Maar hoe doe je dat: de sigaret links laten liggen?
Om te beginnen is het belangrijk dat u een ferm besluit neemt om te stoppen. Een goed begin is het halve werk. Maar dan nog kan het heel lastig zijn om dit voornemen langere tijd vol te houden aangezien er talloze ontwenningsverschijnselen op de loer liggen. Deze ontwenningsklachten kunnen bij iedereen verschillend zijn en bestaan uit een scala aan mogelijkheden, zoals: slaapproblemen, angsten, humeurigheid, depressieve gevoelens, spijsverteringsklachten, gewichtstoename en constipatie. Ook kan het roken ooit ontstaan zijn vanuit eerdere problemen zoals bijvoorbeeld de wens om af te vallen of vanuit depressieve gevoelens. Het roken biedt echter geen oplossing hiervoor maar houdt deze problemen juist in stand. Verder kan het nodig zijn om bepaalde gewoontes en gedachtes te doorbreken, zoals: ik heb het roken nodig om stress aan te kunnen, om te kunnen ontspannen of om het gezellig te hebben met vrienden enzovoort en deze te vervangen door positieve gewoontes en gedachtes, zoals: ik ga iedere dag even naar buiten om te wandelen en frisse buitenlucht in te ademen.

Professionele ondersteuning
Volgens verschillende studies hebben rokers gemiddeld 5 tot 7 pogingen nodig om volledig te stoppen met roken. Bij pogingen die worden ondersteund door professionals is de kans op stoppen aanzienlijk groter.

Acupunctuur biedt een brede ondersteuning
Door te kiezen voor acupunctuur bij het stoppen met roken, krijgt u naast directe hulp om van uw verslaving af te komen ook gerichte ondersteuning bij het bestrijden of verzachten van ontwenningsverschijnselen.

Verzekering
Uiteraard bent u het beste verzekerd wanneer u een extra dekking hebt afgesloten bij uw zorgverzekeraar.
Informeer ook bij uw zorgverzekeraar of uw behandeling kan worden gedeclareerd via het speciale subsidiepotje van de anti rook campagne.

Onderweg naar vitaliteit en veerkracht
Als acupuncturist ben ik gewend om uit te gaan van de totale mens en wil graag samen met u bekijken hoe we het achterlaten van uw rooktijdperk zo optimaal mogelijk kunnen maken. Zodat ook u snel uw vitaliteit en veerkracht zal voelen toenemen !

Meer weten over acupunctuur en stoppen met roken? Hier leest u verder: Hoe werkt acupunctuur bij stoppen met roken?