Neuroacupunctuur: hersenstimulatie via de hoofdhuid

Neuroacupunctuur zones volgens dr. Shunfa

Acupunctuur op de schedel toegepast, bestaat reeds tientallen jaren maar is een betrekkelijk jonge loot aan de boom binnen de eeuwenoude traditie van de lichaamsacupunctuur. Neuro-acupunctuur is ontwikkeld sinds 1972 door een groep vooraanstaande artsen in China. Zij waren ontevreden over de effecten van de klassieke Chinese lichaamsacupunctuur op neurologische aandoeningen.

De groep van Chinese artsen heeft onderzoek  gedaan op specifieke plekken (zones) op de schedel. Er zijn behandelingen uitgezocht en toegepast bij de meest uiteenopende neurologische ziekten en pijnen. Dr. Jiao Shunfa was de eerste die resultaten van zo’n onderzoek in een boek heeft  vastgelegd. Het systeem ontwikkeld door Shunfa gaat uit van de westerse kennis over de lokalisatie van hersenfuncties.  Zijn eerste boek gaf hij als titel mee:  ‘Head Acupuncture’.

Professor Zhu had weer een andere benadering van de neuro-acupunctuur en hij zocht aansluiting bij de traditionele Chinese acupunctuurliteratuur zoals die bijvoorbeeld in het klassieke Chinese boek Ling Shu te vinden is. Hierin staat: “ De hersenen vormen de zee van merg. Het bovenste deel ligt direct onder de hoofdhuid, op de vertex als het punt Baihui” (DM 20).  In Zhu’s schedelacupunctuur worden diverse zones gedefinieerd ten opzichte van bekende klassieke acupunctuurpunten op de schedelhuid, de belangrijkste daarvan zijn  door hem benoemd als de Eding zone, de Dingzhen zone en de Dingnie zone; elke zone wordt door Zhu ook weer verder onderverdeeld.

Daarnaast worden door Zhu ademhalingsoefeningen en Taoïstische lichaamsoefeningen ingezet. Tijdens de behandeling moet de patiënt bepaalde simpele ademhalingsoefeningen uitvoeren, die gebaseerd zijn op qi gong.Daarnaast worden door Zhu ademhalingsoefeningen en Taoïstische lichaamsoefeningen ingezet. Tijdens de behandeling moet de patiënt bepaalde simpele ademhalingsoefeningen uitvoeren, die gebaseerd zijn op qi gong.

Het lijkt erop dat zowel de methode van Zhu als van Shunfa (en deskundig in uitvoering gebracht door andere artsen/acupuncturisten) in neuro-acupunctuur uiterst effectief is.  Ook is er verder onderzoek gedaan door middel van hersenscans. Een conclusie kon hieraan worden verbonden: voor revalidatie is schedelacupunctuur  een uiterst effectieve methode  met een significant breed therapeutisch effect. Hierbij kan men denken aan herstel van functies bij motorische uitval na bijvoorbeeld een beroerte. Deze vorm van acupunctuur gaat goed samen met de gevestigde behandelingsmethodiek.

Er wordt invloed uitgeoefend op het centraal zenuwstelsel, de hormoonhuishouding en het immuunsysteem.

Tijdens de behandeling kunnen verschillende sensaties worden waargenomen, warmte, tintelingen een oplichtend gevoel, ontspanning. Dit komt omdat de aangeprikte zones corresponderen met de hersendelen eronder liggend.

De behandelingsfrequentie betreft minstens 2 maal op wekelijkse basis gedurende de duur van de behandeling.  In China wordt er meestal om de dag behandeld gedurende een bepaalde periode.

Uitgezonderd in een aantal gevallen. Bij  o.a zwangerschap, het hebben van een pacemaker, epilepsie, infectieziekten, sterke littekenvorming op de zones op de schedel is deze methode niet toepasbaar.

Ik help u graag verder

Laetitia Mieke