Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen met betrekking tot Acupunctuur en traditionele Chinese Geneeswijzen.

Valt acupunctuur onder de ziektekostenverzekering?

Ziektekostenverzekeraars vergoeden dit geheel of gedeeltelijk in het basis- of aanvullend pakket.

Heb ik een verwijzing van mijn huisarts nodig?

Aangezien acupunctuur niet onder de reguliere geneeswijzen valt, heeft u in principe geen verwijzing nodig. Een enkele verzekering vraagt wel een verwijzing, alvorens ze tot vergoeding overgaan.

Moet ik mijn huisarts op de hoogte brengen?

Bij ernstige lichamelijke klachten is het voor uw gezondheid van belang dat u uw huisarts kenbaar maakt dat u acupunctuur behandelingen ondergaat.

Doet acupunctuur pijn?

Nee, de naalden die bij acupunctuur gebruikt worden zijn heel dun dus je voelt ze nauwelijks. Aangezien de naalden de energiepunten activeren, kan dit wel een wat vreemd gevoel geven: dof, of tintelend, warmte of zwaarte. Dit gevoel wordt door de oude Chinezen het aankomen van de Qi genoemd en geeft aan dat de naald in contact is gekomen met de vitale energie van het lichaam.

Zijn de acupunctuurnaalden steriel?

Ja, er worden altijd steriel verpakte acupunctuurnaalden eenmalig gebruikt.

Hoe werkt acupunctuur?

Een acupunctuurpunt is een speciaal punt op de huid, welke wordt aangeprikt. Zodra zo’n specifiek acupunctuurpunt aangeprikt wordt, heeft men via MRI-scans kunnen vaststellen dat er activiteit ontstaat in delen van het centrale zenuwstelsel. De hersenen reageren op de behandeling. Een ander voorbeeld: De energie van het hart zorgt voor de bloedsomloop, slaapritme, uw uitstraling, droompatronen, transpiratie, de

tong en spraak. Na een hartinfarct worden deze zaken verstoord. De verzwakking van het hart heeft ook direct invloed op andere organen. Acupunctuur herleidt uw probleem naar de hoofdoorzaak, en besteedt aandacht aan levensstijl en gemoedstoestand.