Valt een Frozen Shoulder te ontdooien?


Jaren geleden kwam ik al tot de conclusie dat acupunctuur (en andere vormen van therapie binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde) succesvol ingezet kunnen worden om een Frozen Shoulder (PHS) te behandelen.

U hoeft niet meer een jaar – of langer – rond te lopen met deze klacht. Binnen een maand is er effect.

                                        door Mieke Siwpersad

 

Een Frozen Shoulder (PHS) kenmerkt zich door pijn, stijfheid, krachtverlies, tintelingen en bewegingsbeperking in alle richtingen van het schoudergewricht.

Volgens de Chinese diagnostiek kan een Frozen Shoulder ontstaan door stagnaties van chi * en bloed, door organen die minder goed gaan werken en mogelijk voor deformaties/kalkafzettingen in het gewricht zorgen. Verder zou je deze bewegingsblokkade kunnen wijten aan:

  • Koude
  • Veel en hard werken of te veel inspanning verrichten
  • Ongevallen

In alle gevallen draait de frozen shoulder om een forse obstructie waar je onbehandeld een flinke tijd mee zoet kunt zijn.

Wanneer de situatie acuut is, kunnen we de behandeling starten met de darm- en longenergie in evenwicht te brengen. Verder kan het immuunsysteem versterkt worden en de maagenergie in balans worden gebracht door specifieke punten aan te prikken op de desbetreffende meridianen.

Een totaal andere benadering dan in de reguliere geneeskunde, maar bijzonder effectief,

Heb je te maken met een chronische Frozen Shoulder, dan betrek je er weer andere organen bij en andere acupunctuurpunten. Chinese kruiden kunnen ook ondersteuning bieden: zij werken op de bloedcirculatie en de chi*, kunnen ontstekingsremmend zijn en de bloedcirculatie bevorderen. Warmte moxatherapie en cupping behoren ook tot de therapeutische mogelijkheden

Mijn advies: laat u zich met Traditionele Chinese Geneeskunde behandelen wanneer deze klacht zich voordoet. Niet lang daarna zult u weer snel aan de slag kunnen!

* Chi is de eigen lichaamsenergie