acupunctuur dry needling

In de fysio- en manuele therapie heeft men de laatste jaren een nieuwe aanpak voor spierproblemen: dry needling. Mieke Siwpersad is gespecialiseerd in de behandelwijze van bewegingsklachten en spierproblemen en waarschuwt voor de beperkingen van dry needling die te weinig rekening houdt met de mens als een geheel.

door Mieke Siwpersad

Dry needling is geen acupunctuur

Bij dry needling worden door het inbrengen van een acupunctuurnaald spierpijnen en bewegingsklachten aangepakt. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Het is een techniek waarbij een zeer dun naaldje door de huid en spier direct in een triggerpoint wordt geprikt. Zo’n triggerpoint is een plaatselijke verharde en pijnlijke plek in een spier. Via het gericht aanprikken met een naaldje beoogt men deze punten in de spieren te ontspannen. Wat velen echter niet beseffen is dat dry needling in veel gevallen pas echt effectief kan zijn wanneer het ondersteund wordt door acupunctuur en inzicht in de werking van meridianen. Acupunctuur werkt niet alleen op specifieke punten maar bevordert de energiestroom in het gehele lichaam.

Energiebanen en meridianen in acupunctuur

De doorstroming van de meridianen die het verstoorde gebied van energie moet voorzien, dient zo optimaal mogelijk te zijn om de klachten te verhelpen. Spierspanning en onderhuidse knobbelvorming kunnen een relatie hebben met stagnatie van chi, orgaanfuncties, psyche, klimatologische factoren, medicatie, traumata, voedingsgewoonten, toxinen, overbelasting, ziekten, stress, de doorbloeding en de conditie van het zenuwstelsel.

Het is daarom van belang om in spierproblematiek en pijn de focushaarden direct te kunnen opsporen en te behandelen. Goede diagnostiek volgens de traditionele Chinese geneeskunde levert een behandelplan op dat met al deze factoren rekening houdt en legt daarmee de basis voor een succesvolle therapie voor u.