Acupunctuur heeft positieve invloed bij polyneuropathie

‘Ik geloof dat acupunctuur progressie van polyneuropathie remt’

Al enige jaren had ik een onverklaarbaar gevoel in mijn voeten; alsof er een balletje onder zat. Onze heerlijke, lange wandelingen in de natuur werden voor mij langzaamaan steeds meer afzien. Tot een afstand van vijf kilometer de limiet voor me was geworden. Wat was er met me aan de hand?  Deze vraag werd uiteindelijk beantwoord door de neuroloog. Hij stelde de diagnose polyneuropathie met onbekende oorzaak vast. Ik moest er mee leren leven. In de toekomst kon hij niet kijken; de aandoening kan op den duur verergeren en zich uitbreiden naar de handen.

Als je 51 jaar bent wil je het liefst dat de aandoening zich stabiliseert en progressie zo lang mogelijk uitblijft.
Op aanraden van mijn huisarts kwam ik in 2008 bij Mieke terecht. Al mijn hoop was op haar gevestigd. Bij het intakegesprek voelde ik dat acupunctuur zeker het proberen waard was.

In het begin ging ik elke week, na enkele maanden één keer per maand.

Elk bezoek begint met de vraag: hoe gaat het ermee? De situatie van het gevoel in mijn voeten wordt elke keer door mij benoemd, maar Mieke neemt ook notie van wat er verder speelt, zoals hoofdpijn, rugpijn, vocht vasthouden. Mijn situatie is dus elke keer anders en zodoende heeft Mieke inmiddels al een dik papieren dossier van me opgebouwd.

Voordat Mieke naalden gaat zetten zegt ze altijd wat ze gaat doen. De meridianen van milt, maag, nieren, longen, van alle organen lijkt ze aan te gaan prikken. Dat klinkt eng, maar ik schrik daar niet meer van. Om de aanprikpunten te bepalen staat ze dan te kijken en te tellen bij de meridianenpop in de  praktijkruimte.

Als alle naalden zijn geprikt en ik een poos moet blijven liggen stroomt de energie door mijn lijf. Ik ondervind daar geen last of pijn van. Als ik daarna naar huis ga voel ik me de rest van de dag zwaar en vermoeid. Die energiestromen doen dus iets met me. Gelukkig zijn ze van voorbijgaande aard.

In de vijftien jaar dat ik door Mieke ben behandeld is de polyneuropathie helaas wel verergerd, maar ik geloof echt dat het zonder haar behandelingen veel erger was geweest.

Zolang Mieke praktijk houdt blijf ik haar bezoeken omdat ik vertrouwen heb in haar deskundigheid.