Acupunctuur bevordert herstel na beroerte

pijn nek acupunctuur

Onderzoek wijst uit dat behandeling met acupunctuur helpt het netwerk in de hersenen te vergroten bij patiënten die herstellen van een beroerte (hemiparesis). Bij gezonde personen waren de effecten op de hersenen gering. Acupunctuur draagt dus specifiek bij tot herstel na een beroerte. Alle deelnemers ondergingen voor dit onderzoek hersenscans (fMRI) tijdens rust en passieve vingerbeweging.

Communicatie tussen hersendelen

Een beweging uitvoeren vraagt communicatie tussen verschillende hersendelen, een fenomeen dat onderzoekers beschrijven als connectiviteit. Een beroerte heeft duidelijk een slechte impact op connectiviteit, dat namen de artsen in deze studie ook waar. Bovendien is herstel na beroerte geassocieerd met een betere communicatie tussen de hersenhelften.

Balans herstellen

Acupunctuur herstelt homeostatische balansen volgens de leer van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Dit betekent dat acupunctuur specifieke effecten heeft bij ziekte (pathologische imbalansen), maar niet bij gezondheid. In deze studie werd acupunt GB34 gestimuleerd.