Acupunctuur als pijnstiller

Een studie heeft aangetoond dat acupunctuur net zo effectief is als de gewone pijnstiller voor de aanpak van pijnklachten.

Hersenscans

Een team van wetenschappers aan twee Britse universiteiten deed de ontdekking nadat ze hersenscans hadden gemaakt van patiënten. De scans toonden veranderingen aan in hersenactiviteit nadat de acupunctuurnaalden waren aangebracht. Bij de ene groep werden echte naalden gebruikt en bij de andere groep óf stompe naalden, óf inschuifbare naalden, zoals theatersabels. Bij de mensen die placebonaalden kregen, werden geen veranderingen waargenomen.

Minder pijn

Bij de echte acupunctuuraanpak reageerde het pijncentrum van de hersens in alle gevallen, en daalde de pijn bij die groep patiënten met 15 procent. Een van de onderzoekers, dr. Geoffrey Lewith van de universiteit van Southampton, zei dat dit cijfer niet spectaculair lijkt, “maar het gaat om exact dezelfde uitwerking als traditionele pijnstillers zouden hebben bij patiënten met chronische pijn. Hiermee is aangetoond dat acupunctuur goed werkt voor de bestrijding van pijn.”